Από τον ατελείωτη ποικιλία των εδεσμάτων της Κρητικής διατροφής σας παραθέτουμε ενδεικτικά και μόνο, μερικά πολύ χαρακτηριστικά της περιοχής μας:

 

 

Τσιγαριαστό αρνί

Υλικά:

1 1/2 κιλό ζυγούρι (μπροστινό όχι μπούτι) 2 νεροπότηρα λάδι αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:

Πλένουμε καλά το κρέας, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε να στεγνώσει σε μία λεκάνη για 2-3 ώρες. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι και πριν κάψει βάζουμε το κρέας, ανακατεύοντάς το συχνά, σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να ασπρίσει. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, κλείνουμε την κατσαρόλα, ελαττώνουμε τη φωτιά στο μισό και τ αφήνουμε να ψηθεί για 1 1/2 -2 1/2 ώρες. Προσοχή : Δεν βάζουμε καθόλου νερό και σερβίρουμε το κρέας σχεδόν στεγνό και όχι σε πολύ λάδι.

 

Σφακιανές πίτες

Υλικά:

κιλό μυζήθρα Για το ζυμάρι κιλό αλεύρι 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Αλάτι 1 ποτηράκι τσικουδιά 1 ποτήρι νερό

Οδηγίες:

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο, το αλάτι, την τσικουδιά και όσο νερό πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακή. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζυμαριού (σε μέγεθος βερίκοκου), το ανοίγουμε πολύ λίγο στη μέση, το γεμίζουμε με μυζήθρα (1 κουταλιά σούπας) και το ξανακλείνουμε. Έπειτα, πλάθουμε ελαφρά με τα δάχτυλα το ζυμάρι με τη μυζήθρα, από το κέντρο προς τα άκρα, δίνοντάς του το σχήμα ενός μικρού πιάτου. Κατόπιν, το ψήνουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Σερβίρεται με μέλι. Προσοχή: η πίτα πρέπει να είναι πολύ λεπτή (2-3 χιλιοστά).

 

Χανιώτικο μπουρέκι

Υλικά:

Για το φύλλο 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές λάδι 1/2 κουταλάκι αλάτι 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 1( περίπου) ποτήρι χλιαρό νερό Για τη γέμιση 1 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες 1 1/2 κιλό κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες 1 ματσάκι δυόσμο 1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό μυζήθρα 200 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο 1 (περίπου) φλιτζάνι λάδι 1 ποτήρι γάλα 2 αυγά 4 κουταλιές στάκα σουσάμι για το πασπάλισμα Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:

Ετοιμάζουμε το φύλλο : ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί μέσα στο αλεύρι και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε δύο μέρη και ανοίγουμε δύο μέτρια φύλλα. Απλώνουμε το ένα φύλλο σε ένα λαδωμένο ταψί (μέτριου μεγέθους) και τοποθετούμε μετά σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκύθια και τη μυζήθρα. Ρίχνουμε πάνω στην κάθε στρώση λίγο αλάτι και πιπέρι, λίγο δυόσμο, λίγο αλεύρι και λίγο κασέρι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τη στάκα ρίχνουμε το μείγμα από πάνω και περιχύνουμε τέλος το μπουρέκι με το λάδι. Τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Κόβουμε το μπουρέκι σε τετράγωνα κομμάτια και το ψήνουμε για 1 - 1 1/4 ώρα σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C.

 

Αυγά με στάκα

Υλικά:

1 κιλό στάκα 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι 1 φλιτζανάκι νερό (καυτό) 12 αυγά

Οδηγίες:

Τοποθετούμε τη στάκα σε μια κατσαρόλα και την ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει τελείως (πριν βράσει). Όταν λιώσει η στάκα, προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά και αφού ψηθεί, προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι καυτό νερό. Τηγανίζουμε 2 αυγά μάτια για κάθε άτομο. Σερβίρουμε τα αυγά ανά δύο και σε κάθε πιάτο προσθέτουμε 2 κουταλιές στάκα.